Bezglutenowe przepisy,  Dietetyka,  Kolacja,  Śniadanie

BEZGLUTENOWE GOFRY Z DYNIĄ – PRZEPIS NA ZDROWE ŚNIADANIE

Sezon na dynię w pełni. W sklepach mamy do wyboru wiele jej odmian, które wabią nie tylko swoim instagramowym wyglądem, ale również kulinarnymi możliwościami. Ja oszalałam na jej punkcie. Tym bardziej wykorzystuję sezon jesienny, by „wycisnąć” z niego jak najwięcej pomarańczowego dobra. Nadeszła pora na bezglutenowe gofry z dynią, czyli przepis na zdrowe śniadanie od dietetyka 🙂 Głodni? Zapraszam!

ZDROWE ŚNIADANIE – JAKIE WYMOGI MUSI SPEŁNIAĆ?

Pierwszy posiłek (podobno najważniejszy) musi dostarczać przede wszystkim węglowodany złożone, białko i zdrowe tłuszcze. Dodatkowo, zdrowe śniadanie powinno zawierać warzywo lub owoc.

Poniższe bezglutenowe gofry z dynią spełniają te zasady! Węglowodany złożone są w mąkach (patrz niżej na skład), białko w jajko i mleku (jeśli używasz mleka krowiego), tłuszcz w oleju rzepakowym, a warzywo to puree dyniowe. Oprócz wartości odżywczych, macie przepyszną chwilę, bo gofry pomimo, że bezglutenowe i z warzywem (niektórzy się boją :0), smakują wyśmienicie! Nie chcę się chwalić, ale ten zdrowy przepis naprawdę mi się udał 😀 Nie wierzycie? Sprawdźcie sami i dajcie znać w komentarzu. Czekam na feedback!

Koniec przechwalania się, pora zdradzić Wam smaczny sekret. Lećcie migiem do kuchni, by sprawdzić kulinarne zapasy. Jeśli macie dynię, składniki powinny być w Waszych zasobach. By jednak „odchudzić” recepturę, proponuję zamiast cukru użyć ksylitol lub erytrol. Ewentualnie jeśli nie macie ich w swojej kuchni, pomińcie słodzidło w cieście i już gotowe gofry polejcie odrobiną miodu. Pamiętajcie jednak, by nie dodawać go do ciasta. Podgrzany miód traci swoje właściwości!

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE GOFRY Z DYNIĄ

Składniki na 4 gofry (4 porcje):

  • ½ szklanki puree z dyni
  • 50 g mąki ryżowej (zmiksowany brązowy ryż)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej ( u mnie zmiksowane płatki kukurydziane)
  • 50 g zmiksowanego na puder ksylitolu/ 75 g erytrolu/ 50 g zwykłego cukru (cukier w wersji mniej zdrowej)
  • 8 g cukru wanilinowego (1/2 opakowania)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kurze jajko
  • 2,5 łyżki oleju rzepakowego
  • ¾ szklanki mleka (u mnie było migdałowe, ale może być też krowie)
  • Olej do posmarowania gofrownicy

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj suche składniki.
  2. Ubij jajko widelcem, dodaj resztę mokrych składników.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Wysmaruj gofrownicę małą ilością tłuszczu i wlej ciasto. Piecz tyle ile potrzeba. U mnie było to ok. 2 minut, choć starsze i większe modele gofrownic mogą wymagać dłuższego pieczenia (na mojej starej gofrownicy nawet 15 minut). Z przepisu powinno wyjść 4 duże gofry wielkości jak na zdjęciu.
Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *