Bezglutenowe desery,  Bezglutenowe przepisy,  Śniadanie

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE GOFRY Z MASŁEM ORZECHOWYM I DUSZONYMI ŚLIWKAMI Z CYNAMONEM

Wy też lubicie celebrować niedzielne poranki? Moje są bardzo leniwe i smaczne 😊 A jak mowa o porannym ucztowaniu to przychodzi przepis na bezglutenowe gofry. Ok rok temu przygotowałam dla Was przepis z dynią, dzisiaj jednak( pozostając w klimatach jesiennych) pora na masło orzechowe i śliwkę z cynamonem. Ciepło, słodko, bezglutenowo i pożywnie. Kto chce?

ŚLIWKI Z CYNAMONEM, CZYLI JAK UŁATWIĆ ICH TRAWIENIE?

Śliwki i łatwe trawienie? Na pewno nie na surowo. To owoce, które należą do produktów  ciężkostrawnych. Jednak pamiętajcie o tym, że po ugotowaniu ich strawność jest dużo łatwiejsza. Jest to sposób wykorzystywany u osób z chorym przewodem pokarmowym lub u brzuchowych wrażliwców.

Jako, że znam ten problem od podszewki, a dokładnie mówiąc od brzucha, nie pokusiłabym się na surowe śliwki. Szkoda jednak nie wykorzystać sezonu i nie pójść w urozmaicenie diety. W gotowanym wydaniu nie zaszkodzą, więc dlaczego nie użyć ich do przepisu?  Cynamon to oczywiście składnikowy must have na okres jesienno-zimowy. Gońcie do sklepu żeby zrobić zapasy!

Jeśli jeszcze bardziej chcecie przystosować przepis na bezglutenowe gofry, by były łatwiej strawne zachęcam do obrania śliwek ze skórki. To trik który jest stosowany przy wrzodach żołądka i nie tylko.

Wypróbuj najlepsze bezglutenowe gofry z dynią

CO DAĆ ZA ŚLIWKI? – PROPOZYCJE ZAMIENNIKÓW

Oczywiście przepis na śliwkach się nie kończy. Bezglutenowe gofry można podać z dowolnymi owocami na surowo (np. borówki, jabłko, maliny, pomarańcza w plasterkach, kiwi, itd.), można zrobić dressing jogurtowo-owocowy, miksując składniki na polewę w blenderze, lub polać je marmoladą (najlepiej domową, niesłodzoną!). Śliwki to tylko przykład podania, który wpisał się w sezonowość przepisu.  Zachęcam do spróbowania!

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE GOFRY KROK PO KROKU

Ale kogo obchodzi teoria, skoro mówimy o jedzeniu. Wypróbujcie sami i dajcie znać, czy smakowało 🙂

SKŁADNIKI NA 5 PORCJI

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka (u mnie migdałowe, lekko słodzone)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
  • 1 szklanka mąki kasztanowej (105g)
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (120g)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na śliwki

  • 4 duże śliwki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Połącz suche mąki z sodą oczyszczoną.
  2. Zmiksuj w blenderze mokre składniki i stopniowo dodawaj suche.
  3. Pokrój śliwki w kostkę, dodaj na patelnię i zalej szklanką wody. Duś z miodem i cynamonem do wyparowania wody.
  4. Nagrzej gofrownicę i nałóż ciasto na ok. 5 min. U mnie było 5 powtórzeń
  5. Podawaj ze śliwkami na wierzchu.
Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *