Bezglutenowe przepisy,  Dietetyka,  Kolacja,  Przekąski,  Śniadanie

BEZGLUTENOWE KRAKERSY Z SIEMIENIA LNIANEGO – SZYBKI, TANI, PROSTY PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ

Dzisiaj przepis który pokochałam za smak, szybkie przygotowanie, łatwe przechowywanie, cenę oraz wartości odżywcze. Dzisiejszym bohaterem są bezglutenowe krakersy lniane. We wpisie o tym dlaczego spodobały się dietetykowi i opis przygotowania. Enjoy!

DYLEMATY DIETETYKA – CO ZJEŚĆ NA PRZEKĄSKĘ

Przekąski to chyba najtrudniejsze posiłki dla dietetyków. Wracam do czasów kiedy układałam plany żywieniowe i o ile śniadanie, obiad i kolację było mi dość łatwo zaplanować, o tyle przekąski, w formie II śniadania, czy podwieczorku były bardzo trudne do wymyślenia i wymagały kreatywności. Z serii dylematów dietetyka i trudności przekąsek, mogę wymieniać problematyczne zasady:

  1. Muszą mieć łatwą formę do zjedzenia na mieście, w drodze, w szkole, w pracy.
  2. Nie mogą intensywnie pachnieć, żeby pacjent się nie wstydził jeść w pracy/ w szkole przy swoich kolegach.
  3. Powinny być zdrowe i szybkie w przygotowaniu.
  4. Nie mogą mieć zbyt dużo kilokalorii, ponieważ nie są posiłkami głównymi, jednak powinny być sycące
  5. SMAK!
  6. Bilansowanie diety dziennej, tj energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i skłądników mineralnych. Ważny jest również stosunek kwasów omega-6:-3, który powinien wynosić od 2:1 do 5:1. To oznacza, że w diecie powinny dominować kwasy tłuszczowe omega-6, choć interwencje dietetyczne skupiają się na zmniejszeniu omega-6 i zwiększeniu omega-3. W skrócie, jemy za dużo omega-6 i mamy zaburzoną proporcję, dlatego powinniśmy szukać w diecie źródeł kwasów tłuszczowych omega-3.
  7. Bilansowanie tygodniowe produktów. Co to znaczy? To, że dobry plan żywieniowy powinien uwzględniać ilości produktów, tak by ich nie marnować i wykańczać w przepisach. To również strategia, by pacjent nie wydał fortuny przy kasie zakupowej i nie zniechęcił się już na samym początku do zmiany nawyków żywieniowych.

13 POWODÓW DLA KTÓRYCH… WARTO SPRÓBOWAĆ KRAKERSY

Ale do rzeczy! Dlaczego krakersy z siemienia lnianego stały się moim hitem?

  1. Są dość szybkie w przygotowaniu, szczególnie podczas gotowania bezglutenowych posiłków.
  2. Można je przechowywać przez kilka tygodni. To znaczy, że raz można zrobić ich więcej, zamknąć w suchym opakowaniu i mieć coś zawsze pod ręką gdy złapie nas „mały głód” – słodkie serki typu Danio zostają na półkach sklepowych 😉
  3. Są poręczne. Tak naprawdę od nas zależy jakie chcemy kształty – większe, mniejsze, kanciaste, a może okrągłe – rządzisz w swojej kuchni!
  4. Niska cena produktów – kupujemy siemię lniane i przyprawy. Wodę mamy w kranie.
  5. Prosty przepis bez wymyślnych składników, które dużo kosztują i są trudne do zdobycia
  6. Bezglutenowe krakersy z siemienia lnianego są po prostu smaczne i nie pachną intensywnie.
  7. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą agresywnie poziomu glukozy we krwi. Nadają się również do diety niskowęglowodanowej oraz dla diabetyków.Przeczytaj: Jak obniżyć indeks glikemiczny na diecie bezglutenowej
  8. Mają wysoki skład kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu poprawiają proporcje, które powinniśmy zachowywać między omega-6, a omega-3. Duża zawartość omega-3 to również duży potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny. Takich składników powinno być w naszej diecie jak najwięcej.
  9. Nie zajmują dużo miejsca ani w torbie lunchowej, ani w naszej kuchni.
  10. Nie mają glutenu, co docenią osoby na diecie bezglutenowej. To również zaleta dla osób, które na co dzień jedzą za dużo glutenu i powinny zmniejszyć jego udział w diecie.
  11. Są sycące ze względu na dużą ilość tłuszczu i białka.
  12. Maja dużo błonnika, który jest składnikiem deficytowym w naszych szybkich i hedonistycznych dietach. Duża ilość włókna pokarmowego to dłuższe uczucie sytości, lepsze trawienie, regulowanie wypróżnień, wiązanie i usuwanie toksyn, przy regularnym stosowaniu pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową (obniżony poziom glukozy) oraz na lipidogram, dzięki czemu zmniejsza się ilość cholesterolu we krwi.
  13. Ich przygotowanie nie wymaga zdolności kulinarnych 😉

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE KRAKERSY Z SIEMIENIA LNIANEGO – SKŁADNIKI, WYKONANIE KROK PO KROKU

Składniki:

  1. Świeżo mielone siemię lniane z wodą, w proporcji 2:1, to oznacza, że na szklankę lnu, potrzebujemy pół szklanki wody.
  2. Przyprawy wg uznania, np.: sól, papryka wędzona, cebula w proszku, suszona bazylia
  3. Opcjonalnie, jeśli masz w domu – 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem
  2. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Nałóż masę lnianą na płaską blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i nakrój wg uznania w pożądane kształty. U mnie to były krzywe trójkąty 😉

UWAGA! Musi to być papier do pieczenia. Na papierze śniadaniowym się nie uda!

  1. Piecz ok 30 minut. Sprawdzaj co jakiś czas czy nie przypiekły się zbyt mocno. Każdy piekarnik ma inne potrzeby 😉
Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *