Bezglutenowe przepisy,  Śniadanie

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI Z MĄKI JAGLANEJ – LENIWE ŚNIADANIE

Śniadanie w weekendy może być trochę bardziej leniwe. Większość z nas ma więcej czasu dla siebie i szkoda byłoby nie wykorzystać go przyjemnie, oczywiście jedząc smacznie i zdrowo! Czym jednak w dzisiejszych czasach jest zdrowy posiłek i czy bezglutenowe placuszki z mąki jaglanej zdają test dietetyczny?

ZDROWY POSIŁEK TO POJĘCIE WZGLĘDNE

W dobie Internetu i mitologii Google (nazywajmy rzeczy po imieniu), w którym influencerzy wmawiają nam głupotki żywieniowe, dość łatwo pogubić sens pojęcia zdrowego posiłku. Skrajne diety nadają sztywne ramy, poza którymi jest ten gorszy świat, powodujący plagi chorób (oczywiście w ujęciu wujka Google).

Wyluzujmy!

Zdrowe to nie znaczy restrykcyjne i ortoreksyjne. Jeśli nie masz problemów zdrowotnych to po prostu zadbaj o prostotę i małe przetworzenie pokarmów. Im więcej sztucznych ulepszaczy, tym gorzej dla Twojego zdrowia. Nie oznacza to jednak, że po każdym przetworzonym pokarmie, Twoja kondycja ulegnie diametralnemu pogorszeniu.

Dla mnie zdrowe to dodatkowo bezglutenowe. Podkreślam zwrot „dla mnie”. To, że nie mogę jeść glutenu, nie oznacza, że Tobie on też szkodzi. W mojej propozycji na placki, tym razem mąka jaglana – bezglutenowy zastępnik pszenicy. Nawet jeśli tolerujesz gluten i wiesz, że Ci nie szkodzi, zachęcam do wypróbowania przepisu. Jest odmiennym i dietetycznym posiłkiem jeśli masz trochę więcej czasu z rana. Jeśli nie, przygotuj śniadanie wieczorem i zjedz przed wyjściem  z domu lub spakuj ze sobą do pracy/szkoły. Yup! To całkiem proste i nie należy szukać wymówek. Spróbuj!

Zobacz przepis na bezglutenowe placuszki z cukini. Pomysł na obiad!

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE PLACUSZKI Z MĄKI JAGLANEJ

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka
  • 2 banany
  • ½ szklanki mleka (u mnie roślinne)
  • 50 g twarogu
  • 10 łyżek mąki jaglanej (ja zmieliłam płatki jaglane, żeby uzyskać mąkę)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka oleju: 1/2 łyżki oleju do ciasta + 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • Owoce na wierzch

Wykonanie:

  1. Zmiksuj składniki i smaż placki na małej ilości tłuszczu. Możesz najpierw zmiksować mokre składniki, po kolei dodając pozostałe.
Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *