Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej macie pecha, ale jeśli dodatkowo Wasza dieta jest wegetariańska, cóż teraz macie przerąbane…. ŻARTUJĘ! Choć sama czasem narzekam, to trochę organizacji + dobre pomysły i w garnku równanie z wynikiem PYCHA 😜 Dzisiaj rozwiążmy bezglutenowe nitki z sosem pomidorowym i soczewicą. Nie ma mięsa? Czas nabrać kilka osób!
SOCZEWICA – SZYBKI SKŁADNIK NA DIECIE WEGE
Moją ulubioną jest soczewica czerwona, stosuję ją sama i polecam swoim pacjentom w jadłospisach. Dlaczego? Bo jest błyskawiczna w przygotowaniu, w porównaniu do pozostałych strączków. Tak jak bardzo lubię fasolę i ciecierzycę, to mała szansa, że w ciągu tygodnia postanowię namoczyć nasiona (12h) + gotować (ok. 1,5h). Prędzej sięgnę po wersję z puszki albo ugotuję CZERWONĄ SOCZEWICĘ 😉 To tylko 15-20 minut gotowania bez wcześniejszego namaczania.
Dodatkowo czerwona soczewica jest bardziej lekkostrawna od pozostałych nasion roślin strączkowych. Zwracam na to uwagę na swoim talerzu, ze względu na wrażliwy przewód pokarmowy.
Na diecie wege to dla mnie must have! Dość często ląduje w moim koszyku na zakupy 🙂 Jeśli nie domyślacie się dlaczego, to już tłumaczę:
- Dobry skład aminokwasowy i dużo białka roślinnego – w połączeniu z makaronem (lub innym zbożem) daje pełen aminogram, a to już 24 gramy białka pełnowartościowego (+białko z makaronu którego nie policzyłam).
- Żelazo i cynk – w 100 g to 7,4 g żelaza i 3,6 g cynku. Jeśli te liczby Wam nic nie mówią to dla zobrazowania ponad 70% dziennego zapotrzebowania na pierwszy minerał i ponad 30% pokrycia drugiego. To ważne składniki w przypadku unikania anemii.
- Zdrowe serce i mięśnie – duża ilość potasu (prawie 700 mg) to prawie 3 razy więcej niż pomidory (które są określane jako bogate w potas). Dzięki potasowi gospodarka elektrolitowa pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia, pracy mięśni (w tym serca) oraz nerek.
PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE SPAGHETTI POMIDOROWE Z SOCZEWICĄ
Składniki na 4 porcje:
- Bezglutenowy makaron spaghetti (u mnie kukurydziany) – 200 g
- Puszka pomidorów
- 2 duże marchewki
- 6 łyżek soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bezglutenowego bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- Bazylia, sól, tymianek, rozmaryn suszony (lub świeży) do smaku (polecam dodać dużo bazylii)
- Natka pietruszki do podania na talerzu
- Woda wg potrzeb (jeśli będzie trzeba rozcieńczyć bulion)
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron oraz soczewicę (w oddzielnych garnkach). Posiekaj w kostkę marchew.
- Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem z rozmarynem w większym garnku.
- Przygotuj bulion i dodaj do garnka wraz z marchewką. Gotuj ok. 30 minut. Dolewaj wodę jeśli potrzeba.
- Gdy marchew zacznie mięknąć, dołóż pomidory. Przypraw do smaku i gotuj do miękkości marchewki.
- Pod koniec gotowania dodaj soczewicę.
- Wymieszaj sos z makaronem i posyp świeżą pietruszką na talerzu.