Bezglutenowe desery,  Bezglutenowe przepisy

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY TORT ORZECHOWY  – 1 URODZINY BLOGA

Nie będzie dietetycznie. Nie dzisiaj. Ale za to smacznie i bezglutenowo. Dlaczego? Bo w październiku minęła 1. rocznica założenia bloga codzienność ze smakiem. Z okazji pierwszych urodzin, postanowiłam przygotować przepis na bezglutenowy tort orzechowy z malinowym posmakiem.

PLANY VS REALIZACJA, CZYLI MOJE ZAŁOŻENIA SPRZED ROKU

Zakładając bloga miałam sporo czasu wolnego. Planowałam regularnie robić wpisy, które miały być przeważnie przepisami ze zdjęciami. Jednak nie chciałam zamykać się na kulinarną odsłonę dietetyki. W planach były artykuły dietetyczne (porady od dietetyka), jak i szeroko pojęta codzienność, w tym książki, które są ważnym elementem mojego życia. Stąd nazwa bloga codzienność ze smakiem, która nawiązywała do dietetyki, przepisów oraz do codzienności, która prezentowała smak dosłowny i ten  w  przenośni.

Jednak szybko się okazało, że regularne publikacje to ambitny plan, szczególnie po mojej przeprowadzce do innego miasta i rozpoczęciu nowej pracy. Problemy zdrowotne i przyznaję że również życie, walka ze światłem, sprzętem, momenty zniechęcenia, powodowały, że odkładałam aparat i przez długi czas po niego nie sięgałam. A to on był motorem do założenia bloga. Moja fascynacja zamrażania obrazu wywołała chęci nauki od totalnego nieumiejka do poziomu, który pokazuje na dzisiejszych zdjęciach (sami oceńcie!).Chyba nikogo nie zdziwi, że wybrałam pstrykanie zdjęć  jedzenia  skoro z wykształcenia jestem dietetykiem.

Miesiące pokazały, że skupiłam się głównie na przepisach, zapominając o wydaniu poradnikowym bloga, jak i o szeroko pojętym life stylu. Chciałabym tu i teraz obiecać, że częstotliwość publikacji poprawi się, jak i sam przekrój prezentowanego materiału. Nie mogę jednak być pewna realizacji takiego planu. Blog to tylko dodatek do mojego życia, a brak światła do fotografii stanowi duże utrudnienie w fotografowaniu.

Jednak planuję dalej tworzyć i rozwijać swoje umiejętności fotograficzne. Progres jaki wykonałam bardzo motywuje mnie do dalszego próbowania swoich sił, nie raz kończąc działania frustracją 🙂 Czas pokaże co będzie za rok. Być może zdecyduje się na odsłonę video??? Kto wie!

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY TORT

Jak urodziny to musi być tort. Przyznaję, że nie było to dla mnie łatwe w realizacji. O ile przepis jest prosty do wykonania, o tyle znalezienie wolnego czasu na planowanie, zakupy, upieczenie, fotografowanie w świetle dziennym, a potem mnóstwo sprzątania, przerażały mnie od ok. miesiąca. Ale spokojnie. Wy nie będziecie mieć tyle do roboty. Moje sprzątanie wynika z sesji fotograficznej, która była wykonywana w dużym pośpiechu, rano przed pracą. Latanie ze sprzętami pomiędzy pokojami, wchodzenie na stół, przesuwanego po kilka razy, to tylko niektóre czynności których podjęłam się do przygotowania zdjęć. Mam nadzieję, że przypadły Wam do gustu!

SKŁADNIKI:

Na biszkopt o średnicy 22 cm

(to przepis na jeden biszkopt, który upiekłam dwa razy, tak by wyszły 4 piętra z 2 biszkoptów –> czytaj niżej)

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej + mąka kukurydziana do podsypania tortownicy
  • ½ szklanki mąki z tapioki/skrobi ziemniaczanej
  • 4 jaja kurze
  • ¾ szklanki cukru
  • Olej do natłuszczenia tortownicy

Na masę orzechową

  • 660 g śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżek masła orzechowego
  • 400 g dżemu malinowego

Do dekoracji

  • ½ pomarańczy (pokrojonej w plasterki)
  • 2 garści orzechów włoskich (zmielonych w młynku)
  • ½ pokrojonej śliwki
  • Kostki czekolady (dowolnie, u mnie było kilka sztuk)

PRZYGOTOWANIE TORTU

Bezglutenowy biszkopt krok po kroku

  1. Wymieszaj mąki.
  2. Ubij białka na sztywno. Pod koniec dodawaj stopniowo cukru.
  3. Do białek z cukrem wlewaj po jednym żółtku cały czas miksując.
  4. Powoli dodawaj mąki, delikatnie mieszając łyżką.
  5. Natłuść tortownicę i wysyp mąką kukurydzianą. Przełóż do niej masę na ciasto.
  6. W nagrzanym piekarniku piecz bezglutenowe biszkopty ok. 25 min., w temp. 190 stopni.
  7. Upieczony biszkopt odłóż do ostygnięcia, po czym przekrój na pół w poprzek (mają powstać dwie warstwy z jednego biszkoptu).
  8. Zrób drugi taki biszkopt, powtarzając wszystkie czynności.

Z przepisu powinny wyjść 2 biszkopty, które należy przekroić na pół. To da 4 blaty biszkoptowe. Zwróć uwagę, że składniki na biszkopt to przepis na 1 biszkopt, czyli 2 blaty (pietra). Musisz podwoić składniki, by bezglutenowy tort miał 4 piętra, tak jak było u mnie.

Masa orzechowa do tortu

  1. Ubij śmietankę z cukrem.
  2. Dodaj serek cały czas ubijając do gęstej masy.
  3. Dodawaj po łyżce masła orzechowego.
  4. Dżem zachowaj do przekładania warstw.

Przygotowanie tortu

  1. Wyłóż 1. blat biszkoptu na tackę i posmaruj dżemem, a następnie masa orzechową.
  2. Powtarzaj do ostatniego biszkoptu. Pokryj go wraz z bokami masą orzechową.
  3. Tort udekoruj zmielonymi orzechami, kawałkami pomarańczy, czekolady i śliwek.

SMACZNEGO BEZGLUTENOWEGO!

Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *