Mój brzuch od dawna burczy w rytmie bezglutenowego ciasta. Na chlebek bananowy czaiłam się już od kilku miesięcy. Potem sytuacja uległa zmianie w kierunku „kombinuj bezglutenowe wersje również bez owsa i gryki”. W końcu udało mi się przygotować deser, który nie tylko jest bez zbóż, ale również bez cukru. Przepis poniżej!
CIASTO NA DIECIE – CZY MOGĘ JEŚĆ CHLEBEK BANANOWY ODCHUDZAJĄC SIĘ?
Przez 5 lat studiów i 2 lata po nich nieustannie spotykałam się z ortoreksyjnym, restrykcyjnym spojrzeniem dietetyków na dietę. Według mnie to chore podejście, które utrudnia wdrożenie trwałych nawyków żywieniowych. Słysząc same zakazy, nadajemy etykietę „chwilówki” diecie odchudzającej, czegoś co trzeba wytrzymać przez kilka tygodni, żeby zrzucić boczki, a potem uczta… Nowe nawyki żywieniowe powinny zostać z nami na zawsze. Tylko tak utrzymamy efekt trudów i wyrzeczeń. Ale czy faktycznie dieta odchudzająca jest taka trudna?
Jeśli w diecie jest miejsce na małe grzeszki lub odchudzone wersje deserów i ulubionych potraw, dieta staje się ewolucją, a nie rewolucją. W ten sposób rośnie szansa na satysfakcję z posiłków i odrzucenie myśli pt. „dieta to męka, ale trzeba to przetrzymać”. Uczymy się odświeżonych starych smaków, bo wciąż jemy podobnie, choć zdrowiej i dietetycznie.
Poza tym, uważam, że podczas odchudzania, w większości przypadków (tych bez rzadkich przeciwwskazań), należy włączyć regularną aktywność fizyczną. Tym bardziej nie musimy się martwić o tego typu deser, który zjedzony w odpowiedniej porcji nie zrujnuje starań, wprowadzając tym samym urozmaicenie i ciekawe smaki z wartościami odżywczymi. W końcu to dawka czyni substancję lekiem lub trucizną!
CHLEBEK BANANOWY Z MĄKI KOKOSOWEJ – PRZEPIS BEZGLUTENOWY
Przekonany do bezglutenowego wypieku? Jeśli tak, to czeka Cię masa bezglutenowej zabawy 😉
Składniki:
- 6 jaj
- Duża szczypta soli
- ½ szklanki miodu
- 2 łyżki stałego oleju kokosowego
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 duże banany/5 małych
- ¾ szklanki mąki kokosowej
- Wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Przygotowanie:
- Wymieszaj oleje z tahini i miodem.
- W oddzielnej misce zmiksuj pozostałe składniki (oprócz wiórek), a następnie połącz obie masy.
- Przełóż do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, posyp wierzch wiórkami.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu zostaw na 20 minut w wyłączonym piekarniku.