Bezglutenowe desery,  Bezglutenowe przepisy,  Dietetyka,  Śniadanie

NAJPROSTSZY PRZEPIS NA CHIA PUDDING – ZDROWE ŚNIADANIE W 2 MINUTY!

Jeżeli miałabym wskazać najzdrowsze danie, które będzie pasowało do ogólnie przyjętych definicji zdrowego posiłku, byłby to chia pudding. Oczywiście jego walory zdrowotne możemy regulować dodatkami, umniejszając im lub podkręcając cudowne właściwości nasion chia. Dlaczego tak się zachwycam? Sprawdź w praktyce, przygotowując śniadanie w 2 minuty. Poniżej przepis na chia pudding!

 

Z CZYM SERWOWAĆ CHIA PUDDING? – MOJE ULUBIONE DODATKI

Zacznijmy od tego, że nasiona szałwi hiszpańskiej należy wymieszać z płynem – najlepsze będzie mleko. U mnie zawsze roślinne, bo od nabiału stronię.

ZAPAMIĘTAJ! Mleko roślinne ZAWSZE kupuj wzbogacane wapniem. Po inne nawet nie ma co sięgać. Tylko wtedy zastępuje to pochodzenia zwierzęcego. Razem z nasionami chia stanowi prawdziwą bombę wapniową.

 

Dodatki, które często paruję wraz z puddingiem to:

  • Kakao – jest zasobne w żelazo, cynk i magnez, więc jeszcze bardziej wspiera nasiona chia.
  • Cynamon – dodaje wyrazistości a nawet w małej ilości (1 łyżeczka) dodaje znaczące dawki wapnia i żelaza. Poza tym reguluje gospodarkę węglowodanową, walcząc z wysokim cukrem we krwi.
  • Słodzidło – zachęcam do użycia ksylitolu lub erytrolu. Odradzam miód i cukier, ponieważ są kaloryczne i wcale nie takie zdrowe (tak, nawet miód, zszokowany?). Jednak sama staram się odzwyczajać od smaku słodkiego i Ciebie zachęcam do tego drogi przyjacielu 🙂
  • Świeże owoce, niskosłodzone konfitury, które dodadzą słodkości i kwaśności (pamiętaj o lepszej przyswajalności żelaza roślinnego z kwasami owocowymi i witaminą C).
  • Ekstrakty naturalne – fajnie sprawdzi się do tego ten o smaku wanilii, jeśli dysponujesz naturalnym produktem.

Jeśli szukasz więcej inspiracji  na zdrowe śniadanie, sprawdź przepis na gofry dyniowe

 

CHIA PUDDING, CZYLI POSIŁEK W KLIKA MINUT – POMYSŁ NA SZYBKIE ŚNIADANIE

Oprócz zalet zdrowotnych ja tu widzę duże ułatwienie w organizacji posiłków. Dieta bezglutenowa, dieta odchudzająca czy po prostu roślinna – to główne style żywieniowe, które idą w parze z tymi ziarenkami! Ale o tym w innym wpisie.

Przede wszystkim wygrywa wygoda! Śniadanie w 2 minuty?! Pewnie nie uwierzysz ale TAK! Wymieszanie kilu składników i gotowe. Do tego banalnie proste. To danie polubi Cię nawet bez kulinarnych umiejętności 😉 Na pewno ze wzajemnością kiedy dodam, że omija Cię zmywanie garów i zbędnych naczyń – jedna miseczka, 1 łyżka i ewentualnie szklanka, która po kilku próbach będzie zbędna.

Czy Twój poziom ekscytacji urósł już do poziomu mojego? Ja już nie mogę wysiedzieć, więc pora iść do kuchni!

PRZEPIS NA CHIA PUDDING Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 150 ml mleka (u mnie kokosowe wzbogacane wapniem)
  • 2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki niskosłodzonej konfitury wiśniowej lub innej (można wymienić na świeże owoce)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj chia z ksylitolem. Zalej mlekiem i wymieszaj.
  2. Pozostaw w lodówce na noc. Możesz co jakiś czas zamieszać.
  3. Do gotowego puddingu dodaj konfiturę lub pokrojone owoce.

Smacznego!

 

Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *