Bezglutenowe przepisy,  Dietetyka,  Kolacja,  艢niadanie

DOMOWY PRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY BEZ M膭KI GRYCZANEJ

Jak 偶y膰 bez chleba? Powiedzcie, bo ja nie znam odpowiedzi. Pasty na kanapki, awokado, grzanki do wielu potraw鈥 s膮 r贸wnie偶 mo偶liwe na diecie bezglutenowej. Ratuj膮c siebie i wszystkich bezglutenowych nieszcz臋艣nik贸w聽 zabra艂am si臋 w ko艅cu za upieczenie tego niezb臋dnika. M贸j przepis na chleb聽bezglutenowy nie zawiera m膮ki gryczanej, dlatego, 偶e jej te偶 mi nie mo偶na na mojej diecie. Wiem, 偶e wielu z Was nie przepada za smakiem gryki, wi臋c mo偶e skusicie si臋 na m贸j wypiek 馃檪

ROLA GLUTENU W WYPIEKACH 鈥 CZYM GO ZAST膭PI膯?

Gluten jest bia艂kiem wyst臋puj膮cym w zbo偶ach: pszenicy, 偶ycie, j臋czmieniu i owsie. Ten ostatni cz臋sto jest tolerowany na diecie bezglutenowej. Mo偶na go r贸wnie偶 dosta膰 w wersji bezglutenowej. Ja jednak nie toleruj臋 r贸wnie偶 owsa, wi臋c nie u偶y艂am chocia偶by jego bezglutenowej wersji do tego przepisu.

Wracaj膮c do glutenu, jest on bia艂kiem, kt贸re nadaje spr臋偶ysto艣膰 i rozci膮gliwo艣膰. Skleja wypieki, powoduj膮c, 偶e ciasto nie rozsypuje si臋, jest mi臋kkie, porowate i wyro艣ni臋te. Nie ma jednak wyboru i na diecie bezglutenowej, trzeba sobie radzi膰 inaczej. By pieczywo by艂o zwarte i nie rozpada艂o si臋, warto u偶y膰 skrobi ziemniaczanej oraz siemienia lnianego. Z tego przepisu wyjdzie chlebek ma艂o wyro艣ni臋ty 鈥 cena bezglutenowej przyjemno艣ci. Jeszcze ciep艂y w konsystencji przypomina bu艂k臋 鈥 potem radz臋 uruchomi膰 toster/piekarnik lub podpiekanie kromek na patelni bez t艂uszczu. Dlaczego? Je艣li nie mieli艣cie przyjemno艣ci pr贸bowa膰 chleba bezglutenowego to od razu Was uprzedz臋, 偶e wystygni臋ty jest bardzo twardy.

Gotowi na smak normalno艣ci? Nagrzewajcie piekarnik, bo zaczynamy zabaw臋!

CHLEB BEZGLUTENOWY BEZ M膭KI GRYCZANEJ 鈥 DOMOWY PRZEPIS

Sk艂adniki

  • 210g m膮ki kukurydzianej
  • 120g skrobi ziemniaczanej
  • 170 g m膮ki ry偶owej (najlepiej z ry偶u br膮zowego 鈥 zmiel go w m艂ynku/belnderze na m膮k臋)
  • 3 艂y偶ki odt艂uszczonego, zmielonego lnu (wa偶ne by by艂o odt艂uszczone)
  • 3 艂y偶ki sezamu
  • 600 ml. wody
  • 30g dro偶d偶y
  • 1 艂y偶ka soli
  • 1,5 艂y偶ki cukru

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj m膮ki, siemi臋 lniane, sezam, s贸l i cukier (1 艂y偶ka).
  2. Odmierz wod臋, odlej 1,4 kubka i podgrzej. Do podgrzanej wody wrzu膰 dro偶d偶e podsyp 1 艂y偶eczk膮 cukru i dok艂adnie wymieszaj. Odstaw na chwil臋. Dro偶d偶e powinny 鈥瀠rosn膮膰鈥
  3. Wymieszaj dro偶d偶e z pozosta艂膮 woda i suchymi sk艂adnikami. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  4. Wy艂贸偶 keks贸wk臋 papierem do pieczenia. Ja dodatkowo wysmarowa艂am papier ma艂膮 ilo艣ci膮 oleju, by ciasto 艂atwo si臋 wyci膮ga艂o z formy. Piecz chleb bezglutenowy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez ok. 45 minut.
Zaobserwuj social media, 偶eby by膰 na bie偶膮co!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemno艣ci w glutenie :( Nadwy偶ki bezglutenowej energii oddaj臋 na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rz膮dzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to ju偶 codzienno艣膰 ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, kt贸ra chodzi w艂asnymi 艣cie偶kami. Wra偶liwa dusza, szukaj膮ca we wszystkim pi臋kna.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *