Bezglutenowe przepisy,  Kolacja,  Obiad

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z BRUKSELKI I CIECIERZYCY

Idzie zimna połowa roku, co sprzyja rozgrzewającym potrawom w naszej diecie. I za to lubię zupy. Są niskokaloryczne, ale sycące, szczególnie w mojej wersji warzywnej z nasionami ciecierzycy, a do tego fajnie rozgrzewają. Brukselki mają w sobie potężne przeciwutleniacze i składniki przeciwzapalne. Świetnie sprawdzą się na sezon chorobowy. Dodając do tego natkę pietruszki, mamy naturalne źródło witaminy C. Między innymi dlatego lubię mój przepis na zupę krem z brukselki i ciecierzycy.

NIE MAM CZASU NA ZUPY

Serio? One robią się same. Ja używam mrożonych warzyw, bo naprawdę nie mam na nic czasu. Robię jednak wszystko co mogę, aby karmić mój organizm samą dobrocią. Obranie 2 ziemniaków to dosłownie chwila, cebula i czosnek podobnie. Zachęcam do poszukania w sklepie kostek rosołowych o jak najbardziej naturalnym składzie. Ja stawiam przede wszystkim na roślinne i jest to dla mnie priorytet w diecie wegetariańskiej, którym kieruję się na zakupach. Drugim kryterium wyboru jest obecność glutenu, a w zasadzie jego brak, choć w tak małej ilości raczej mi nie szkodzi. W związku z tym, że mój chłopak ma nadwrażliwość na chemiczne składniki, od niedawna staram się gotować z jak najbardziej naturalnych składników. Właśnie dlatego szukam kostek bulionowych o jak najbardziej przyjaznym dietetykowi składzie.

SYTOŚĆ NA DŁUGO

Uwielbiam za to ten przepis. Polecam podczas odchudzania lub dla osób, które dbają o utrzymanie swojej masy ciała, ale lubią czuć się najedzone 😉. Dodatek ciecierzycy robi tu robotę. Przy diecie wegetariańskiej to złoty składnik, dostarczający dobrej jakości białko, które zwiększa sytość na dłużej. To co również ma znaczenie dla sytości potrawy to błonnik. W tym przepisie pochodzi z warzyw, więc jest tym bardziej sycący i mniej drażniący dla naszych brzuchów. Jeśli źle tolerujesz nasiona roślin strączkowych, polecam dodać mielony kminek, który zapobiega postrączkowym wzdęciom.

Sprawdź również: zupę dyniową z soczewicą

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z BRUKSELKI I CIECIERZYCY KROK PO KROKU

Składniki:

  • 2 paczki mrożonej brukselki (ok 900g)
  • 1 Puszka odsączonej ciecierzycy
  • 1,5 l bulionu (u mnie z bezglutenowej kostki rosołowej warzywnej z naturalnym składem)
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Do dekoracji: natka pietruszki, orzechy lub nasiona (u mnie pestki dyni)

Wykonanie:

  1. Pokrój cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż na oliwie w dużym garnku.
  2. Przygotuj 1,5 l. bulionu. Wlej go do garnka.
  3. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj 10 minut.
  4. Dodaj do garnka brukselkę. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  5. Na sam koniec dodaj odsączoną i opłukaną ziecierzycę. Dopraw do smaku.
  6. Pozwól zupie wystygnąć, a następnie zmiksuj na głądki krem.
  7. Podaj zupę, udekorowaną natką pietruszki oraz orzechami/nasionami.

Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *