Bezglutenowe przepisy,  Kolacja,  Przekąski,  Śniadanie

SAŁATKA Z BURAKIEM I FETĄ Z SEZAMOWYM POSMAKIEM –  PRZEPIS NA ODCHUDZANIE Z GŁOWĄ

Nowy rok i nowe (choć ciągle te same) oczekiwania wobec życia i siebie samych. Część z Was na pewno chce zacząć zdrowiej się odżywiać lub zrzucić extra kilogramy. Z tą myślą postanowiłam pomieszać trochę w bezglutenowym kotle i wysunąć propozycję lekkiego talerza. Co powiecie na sałatkę z burakiem i serem feta? Tym razem w nieco innym wydaniu, ponieważ z ciekawym posmakiem sezamu.

SŁODKI I SŁONY TO DOBRANA PARA

Nie od dzisiaj wiadomo, że smak słony (tutaj feta) podkręca słodkość potraw. Pokuszę się o stwierdzenie, że wytrawne sałatki warzywne to dość oklepany schemat. Ugotujmy coś nowego! Odświeżmy swoje kubki smakowe! Składniki do sałatki z burakiem to połączenie różnych smaków i odmiennych wartości odżywczych. Mając na uwadze kwestię organizacji czasu i dostępności produktów, przepis na sałatkę nie powinien sprawić żadnego kłopotu (tahini jest dostępna w większości supermarketach). Ugotowane buraki można kupić gotowe, sama ciągle wybieram tą wygodną drogę na skróty 🙂

CENNE I WARTOŚCIOWE SKŁADNIKI ODŻYWCZE – ODCHUDZANIE Z GŁOWĄ

Choć nie uważam, że podczas odchudzania należy pozbywać się węglowodanów, to sugerowałabym ich lekkie obcięcie zyskiem większej ilości białka. Sałatka z burakiem i serem feta to przykład potrawy bez zbóż, z udziałem wegetariańskiego białka i kilku rodzajów warzyw. Dodajmy do tego zdrowy tłuszcz z tahini i orzechów – syty posiłek gotowy!

CHOLECYSTOKININA NA DŁUGIE UCZUCIE SYTOŚCI

Dlaczego syty? Białko (ser feta) i tłuszcz (orzechy włoskie) wywołują zwiększoną produkcję cholecystokininy, która odpowiada za uczucie sytości. Zarówno białko, tłuszcz jak i błonnik (w warzywach) spowalniają opróżnianie żołądkowe, dlatego zapomnijcie o krępującym burczeniu brzucha 😉 Warzywa są niskokaloryczne i wypełniają żołądek, również wpływając na szybkie uczucie sytości. Głodny? Pamiętaj, że nie jesteś sobą!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BURAKIEM I SEREM FETA

Poniżej kilka składników, potrzebnych do ugotowania pysznej sałatki z sezamowym posmakiem. Gotowi na lekki posiłek w słodko-słonej odsłonie? Zapraszam do wspólnego gotowania!

SKŁADNIKI

  • 200 g jarmużu
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie feta
  • 3 ugotowane buraki (średniej wielkości)
  • 3 garści orzechów (ok. 45 g)

Sos sezamowy:

  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 50 ml wody
  • ½ cytryny (sok)

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI

  1. Usuń twarde części jarmużu. Dokładnie umyj, masując liście.
  2. Pokrój cukinię. Ja zrobiłam z niej spaghetti, używając specjalnej temperówki do warzyw.
  3. Pokrój ugotowane buraki, ser feta. Wymieszaj składniki.
  4. Połącz produkty na sos i polej nim sałatkę. Posyp orzechami.

SMACZNEGO!

Szukasz inspiracji podczas odchudzania? Sprawdź fit śniadanie w 2 minuty

Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *