Bez kategorii,  Bezglutenowe przepisy,  Śniadanie

Dietetyczne wyzwanie – wypróbuj zdrowy przepis na placuszki owsiane!

Cześć! Dzisiaj chciałam Wam przedstawić zdrowy przepis na placuszki owiane. Od razu zaznaczę, że nie jest mojego autorstwa, ale spokojnie – to nie plagiat, dołączyłam do wyzwania dietetyczno-kulinarnego, którego celem jest zapoznanie jak największego grona odbiorców z wartościowym przepisem, który możecie jeść na redukcji lub po prostu podczas zdrowego odżywiania.

Czego dotyczy wyzwanie? – Zróbmy dietetyczny viral

Do wyzwania nominowała mnie kulinarna instagramerka gracelesniakfoodphotography, która robi OBŁĘDNE zdjęcia jedzenia. Zachęcam do odwiedzenia jej bloga oraz konta na Instagramie, bo gwarantuję Wam, że szczeny Wam poopadają. Garść inspiracji i uciechy dla oka. Na pewno niejedno zdjęcie zapiszecie w swoich instagramowych folderkach.

Razem z @dietetykmiriamcieslar dziewczyny stworzyły dietetyczno-kulinarne wyzwanie, które ma na celu propagować spożywanie owsa. Nie będę rozpisywała się na temat jego zalet odżywczych, ponieważ dziewczyny świetnie to opisywały w wyzwaniu na Instagramie.

Wyzwanie ma również na celu stworzenie dietetycznego viralu – to wartościowe treści, które promują zdrowy styl życia. Chodzi o to, żeby jak największa liczba osób wypróbowała przepis, udostępniła i nominowała kolejne osoby. Ja wyznaczę 2 osoby na Instagramie. Wy też to zróbcie! Oznacznie na Instagramie autorki wyzwania, osoby, którym rzucacie wyzwanie oraz mnie – będę wiedziała, że przyczyniłam się do owsianej zabawy 😊

Czy można płatki owsiane na diecie bezglutenowej?

I tak i nie. W skrócie, owies „zwykły” jest silnie zanieczyszczany zbożami glutenowymi, które zaostrzają nieprzyjemne dolegliwości osób z celiakią, czy nadwrażliwością na gluten.

JEDNAK…

My bezglutenowcy nie zostaliśmy pominięci przez producentów owsianych i na rynku możemy kupić bezglutenowy owies, który spełnia wszystkie wymogi prawne certyfikowanego produktu bezglutenowego. Warto dodać go do diety bezglutenowej, ze względu na jego wspaniałe wartości odżywcze oraz w celu obniżenia indeksu glikemicznego na diecie bezglutenowej, który często jest niestety podwyższony. Dawno temu napisałam wpis poradnikowy „Jak obniżyć indeks glikemiczny na diecie bezglutenowej” Zapraszam!

Zdrowy przepis na placuszki owsiane – wykonanie krok po kroku

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie wersja wege z kokosa)
  • 2 łyżki roztopionego masła (u mnie olej kokosowy, bo nie jadam masła i margaryny)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

  1. Namocz płatki owsiane w wodzie i jogurcie. Odczekaj 15 minut, żeby napęczniały i rozmiękły.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
  3. Smaż na patelni beztłuszczowej lub małej ilości tłuszczu. Nie bój się lejącej konsystencji – placuszki bardzo ładnie się smażą, nie rozwalając się na patelni.
  4. Możesz przyozdobić placuszki ulubionymi owocami, orzechami i dodatkowym jogurtem naturalnym. Ja wykorzystałam borówki i banana, polałam całość miodem i lekko przyprószyłam wiórkami kokosowymi.
Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *