Bezglutenowe przepisy,  Dietetyka,  Kolacja,  Obiad

ZUPA DYNIOWA Z SOCZEWICĄ  – BEZGLUTENOWY PRZEPIS NA WEGAŃSKI OBIAD

Jesień trwa, a wraz z nią sezon na dynię! To moja ulubiona pora roku, m.in. ze względu na to pomarańczowe warzywo. Mój ulubiony krem warzywny, czyli zupa dyniowa z soczewicą to propozycja dla osób na diecie bezglutenowej oraz tych, którzy nie jedzą produktów odzwierzęcych. Jestem jednak przekonana, że ten bezglutenowy i wegański obiad posmakuje wszystkim, bez względu na zwyczaje żywieniowe.

CO POWINNA ZAWIERAĆ JESIENNA ZUPA KREM?

Oczywiście warto postawić na sezonowość produktów – dynia gra tu pierwsze skrzypce, których smak dostroiłam soczewicą, ziemniakami, mleczkiem kokosowym oraz ziołami. Zatrzymajmy się chwilę, przy soczewicy. Jest to źródło białka na diecie wegańskiej. Ponadto zawiera sporo żelaza, a jej czerwona wersja jest błyskawiczna w przygotowaniu. Soczewica jest chyba najlepiej strawną rośliną strączkową, dlatego w mojej kuchni pojawia się bardzo często. A poza tym nie trzeba jej namaczać, dlatego wygrywa w moim rankingu warzyw strączkowych.

Nie wiesz co zjeść na śniadanie? Sprawdź przepis na bezglutenowe gofry dyniowe

Podczas jesieni warto postawić na ciepłe dania, dlatego rekomenduję jeść zupę podgrzaną. Zmiksowana blenderem jest gęsta, sycąca i łatwiej strawna. Na talerzu można dodać natkę pietruszki i siemię lniane, które dzięki zawartości kwasów omega-3 pomaga w utrzymaniu właściwej odporności. A wiemy jak to jest w listopadzie – kichanie, prychanie i ciągłe pilnowanie chusteczek…. Dlatego lepiej o zdrowie zadbać wcześniej. W tym również pomoże czosnek i cebula, znajdujące się w przepisie na zupę dyniową z soczewicą. Mniam!

Jeśli narobiłam Wam już smaka, pora przenieść się do kuchni. Zapraszam!

ZUPA DYNIOWA Z SOCZEWICĄ – BEZGLUTENOWY PRZEPIS NA WEGAŃSKI OBIAD

Składniki:

  • 0,5 l warzywnego bulionu (u mnie bezglutenowa kostka warzywna)
  • 1 szklanka puree z dyni (sprawdź również przepis na wegańskie lody dyniowe)
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • Przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziele angielskie, sól

Do podania na talerzu:

  • Mleczko kokosowe
  • Posiekana natka pietruszki
  • Świeżo zmielone siemię lniane

Przygotowanie:

  1. Podsmaż na oleju posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj bulion, przyprawy, ziemniaki i puree. Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodaj soczewicę.
  3. Zmiksuj zupę blenderem. Podaj na talerzu dodatki.

 

Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *