Bezglutenowe przepisy,  Obiad

BEZGLUTENOWE PIEROGI RUSKIE Z DODATKIEM DYNI – PROSTY PRZEPIS NA OBIAD

Pierogi ruskie to klasyk, choć niezbyt modny na blogach fitnessowo-żywieniowych. Ja spróbowałam je stworzyć nie tylko w wersji bezglutenowej, ale również z dodatkiem dyni, ciesząc się piękną złotą jesienią. Przepis na obiad jest banalnie prosty, a do wykonania nie trzeba zasiadać do odcinków masterchefa. Zapraszam na przepis – bezglutenowe ciasto z dynią oraz klasyczny farsz na pierogi ruskie.

PIEROGI RUSKIE NIE MUSZĄ BYĆ NIEDIETETYCZNE

Tradycyjna polska potrawa, o jakże przewrotnej nazwie, nie jest ulubionym daniem dietetyków. Jednak uważam, że dietetyka niejedno ma imię i aspekty zdrowotne można rozpatrywać na wiele sposobów. Ja dzisiaj chciałabym Was przekonać że moje pierogi ruskie znajdują nie tylko smakowe, ale również dietetyczne zastosowanie w kuchni, bo:

  1. Są bezglutenowe, dlatego mogą je spokojnie jeść osoby chore na celiakię, osoby z nieceliakalną nietolerancją glutenu lub z przejściowymi problemami jelitowymi z towarzyszącym zanikiem kosmków (chwilowe odstawienie glutenu).
  2. Są lekkostrawne, dlatego znajdą zastosowanie w diecie osób z chorobami przewodu pokarmowego i wątroby.
  3. Ich przygotowanie jest tanie jak przysłowiowy barszcz, a składniki dostępne w sklepach. Bardzo nie lubię natrafiać na przepisy których przygotowanie wymaga zakupów online. W tym przypadku nie musicie odpalać przeglądarki, by skompletować składniki.
  4. Są świetne dla dzieci i dla osób starszych, których apetyt jest mocno osłabiony. Te grupy wiekowe uwielbiają mączne posiłki.
  5. Liczy się równowaga w diecie – nie jestem zwolennikiem restrykcyjnej diety, w której można jeść wyłącznie składniki, powszechnie uważane za fit. Taki styl żywieniowy może doprowadzać do ortoreksji (zaburzenie odżywiania) lub powodować frustrację u osoby na diecie. Poza tym dietetyka to nie tylko odchudzanie ale również inne problemy zdrowotne, co niestety jest mylnie postrzegane przez większość społeczeństwa. Sama uważam, że w diecie odchudzającej może znaleźć się miejsce na pierogi ruskie. Świetne urozmaicenie smakowe diety i poczucie normalności, która nierzadko podczas odchudzania jest bardzo „wymyślna”.
  6. dodatek dyni zwiększa atrakcyjność żywieniową, smakową i wizualną!
  7. przepis jest wegetariański

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE PIEROGI RUSKIE Z DYNIĄ – KROK PO KROKU

Składniki na ciasto

  • 300 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mielonego siemienia lnianego (odtłuszczonego)
  • ½ szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 250-300 ml gorącej wody

Składniki na farsz

  • 500 g ziemniaków (masa przed ugotowaniem)
  • 500 g twarogu półtłustego
  • Sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)

Wykonanie – farsz na pierogi ruskie

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki. Jak wystygną dokładnie rozgnieć je tłuczkiem na gładką masę.
  2. Twaróg możesz przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub tak jak ja poradzić sobie tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Wymieszaj składniki.

Wykonanie – bezglutenowe ciasto z dodatkiem dyni

  1. Wymieszaj suche składniki i dodaj połowę wody. Połącz razem.
  2. Dodaj dynię, oliwę i resztę wody.
  3. Zagnieć ciasto, podsypując skrobią ziemniaczaną.

Wykonanie – pierogi ruskie

  1. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko.
  2. Wycinaj kółka szklanką.
  3. W zależności od średnicy kółek, dodawaj odpowiednią ilość farszu. Zalepiaj.
  4. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty.

Koniecznie sprawdź przepis na zupę krem z dyni oraz risotto z kurkami i dynią

Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *