Bezglutenowe przepisy,  Kolacja,  Obiad

FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z SOCZEWICĄ I SOSEM POMIDOROWYM – PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY OBIAD

Cześć bezglutenowe głodomory! Dzisiaj przychodzę z przepisem na bezglutenowy obiad/ kolację lub po prostu lunch (może być to drugie śniadanie :)) Co tym razem? Proste i tanie pieczone ziemniaki, faszerowane soczewicą w aranżacji pomidorowej. W wersji wegańskiej lub wegetariańskiej – wybierz sam!

STARCH SOLUTION W POLSKIEJ KUCHNI BEZGLUTENOWEJ

Znacie zasadę starch solution? Jest to odmiana diety wegańskiej, która skupia się na spożywaniu pokarmów skrobiowych, z dużą ilością warzyw. Oczywiście żywność im mniej przetworzona tym lepiej. Jest to tania wersja diety wegańskiej, która zmniejsza ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych.

Do założeń diety należy bardzo mała ilość spożywanego tłuszczu i dużo mniejsze spożycie białka. Podstawę (aż 70-90%) stanowią węglowodany. Nie do końca jestem fanką tak kategorycznego unikania białka i tłuszczu, dlatego traktuję tą dietę jako ciekawostkę dietetyczną. Wiem jednak, że ich odbiorców w Internecie jest całkiem sporo. W moim przepisie jest wersja również dla wegetarian, którzy nabiału nie odrzucają. Sam/a możesz zdecydować na którą wersję smakową i dietetyczną pokusisz swoje podniebienie. Jako, że staram się gotować bezglutenowo, ziemniaki są dużą częścią mojej diety wegetariańskiej. Próbuję różnych kombinacji smakowych, tej jadalnej rośliny skrobiowej. Jeśli szukasz innego przepisu na ziemniaki. Zostań ze mną kilka linijek dalej!

FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z SOCZEWICĄ I SOSEM POMIDOROWYM – PRZEPIS

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki suchej soczewicy (u mnie czerwona)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 kuleczki sera mozzarella (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (rafinowanego) lub oliwy z oliwek. Jeśli jesteś na starch solution, możesz pominąć ten składnik.
  • 2 garści szczypiorku/ natki pietruszki (w przypadku, gdy boicie się szczypiorkowego zapachu z ust).
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

  • Nakłuj ziemniaki widelcem i upiecz w skórce (dokładnie wyczyszczone of kors!). Piecz ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Ja piekłam w wersji z termoobiegiem.
  • Wyjmij upieczone ziemniaki i wykrój ok 1/4 ziemniaka, tak by zrobić miejsce na farsz. Odkrojoną część obierz ze skórki i przełóż do miseczki. Dodaj ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, olej, szczypiorek/natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj widelcem.
  • Nałóż farsz do ziemniaków. Jeśli decydujesz się na wersję z mozzarellą, dodaj ją pokrojoną na wierzch farszu i zapiecz przez 5-10 minut w piekarniku.
  • Żeby ziemniaki były słone, można je na samym początku podgotować w osolonej wodzie (na półtwardo) i dopiec dodatkowo w piekarniku. Miej na uwadze, że jak gotujesz w mundurkach, produkt będzie mniej słony – dodaj więcej soli. Ja osobiście wolałam doprawić farsz bez dodatkowej zabawy z gotowaniem ziemniaków. Dlatego podaję gotowanie jako działanie opcjonalne 🙂
Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *