Bezglutenowe desery,  Bezglutenowe przepisy,  Dietetyka,  Przekąski

WEGAŃSKI PRZEPIS NA LODY DYNIOWE – DIETETYK POLECA!

Okey, okey. Jest już jesień, a dokładnie połowa października. To niekoniecznie najlepszy czas na lody…. Na przekór wszystkim zasadom, które lubię łamać, przychodzę z przepisem na jesienne lody z… dynią! Całkiem w tym roku zbzikowałam na punkcie naszej polskiej złotej jesieni. Jest pięknie, a klimat dyniowo-halloweenowy ekscytuje mnie z roku na rok coraz bardziej! Dlatego mam dla Was nieco zdrowszą wersję deseru – przepis na domowe lody wegańskie z dynią! Jako dietetyk polecam 🙂

DLACZEGO POTRAWY Z DYNI SĄ TAKIE ZDROWE? – BETA KAROTEN NAMALUJE CI ZDROWIE <3

Beta karoten odpowiada za barwę pomarańczowo-żółtą warzyw i owoców. Jest silnym przeciwutleniaczem, zmieniając się pod wpływem ludzkich enzymów w witaminę A. Za co ją lubimy? Za działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. To pierwsze wycisza głośne alarmy w naszym systemie odpornościowym, łagodząc objawy wielu chorób (w tym chorób autoimmunologicznych). Na witaminę A powinny zwrócić szczególną uwagę osoby borykające się z trądzikiem. Czy wiecie, że jej pochodna, wykorzystywana w dawkach klinicznych jest najsilniejszym lekiem przeciwtrądzikowym, leczącym wszystkie objawy tej dermatozy? Jak dotąd świat dermatologiczny nie znalazł silniejszej broni przeciwko trądzikowi.

Oprócz tego witamina A jest znanym czynnikiem wpływającym na stan narządu wzroku. Czy słyszałeś o kurzej ślepocie? Witamina A chroni przed jej powstaniem. Dodatkowo jej odpowiednia ilość jest konieczna do prawidłowych zdolności rozrodczych.

JESTEŚ W CIĄŻY LUB KARMISZ PIERSIĄ? – ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ

To bardzo ważna informacja dla przyszłych mam lub tych, które karmią piersią. W tym szczególnym czasie nie należy przekraczać zalecanej dawki, by nie zrobić krzywdy maluszkowi. Witamina A w nadmiarze jest silnie teratogenna, czyli uszkadza płód, prowadzi do poronień oraz wad wrodzonych. To nie oznacza jednak, że w ciąży w ogóle nie należy jeść witaminy A oraz beta-karotenu. Prowitamina nie będzie tak niebezpieczna, jak czysta postać witaminy A, znajdująca się w produktach zwierzęcych, jak np. w wątróbce.

Mamy już trochę teorii, dlatego nadeszła pora, by przenieść się do kuchni!

WEGAŃSKI PRZEPIS NA LODY DYNIOWE

Gotowi na zabawę? Poniżej pełna lista składników, wraz ze sposobem przyrządzenia.

Składniki (2 porcje)

  • 1 puszka mleczka kokosowego  – zalecam mleczko, które po zmrożeniu przez 24 h w lodówce, będzie miało stałą konsystencję, oddzieloną od części płynnej (u mnie z lidla)
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 0,5 szklanki puree dyniowego
  • 3 łyżki erytrolu (lub cukru, którego ja unikam)
  • Sok z 1/4 cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Zmiksuj na gładko wszystkie składniki.
  2. Masę lodową przełóż do formy i włóż do zamrażarki. Mieszaj co godzinę.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami, jak np. skruszone orzechy włoskie

 

Zaobserwuj social media, żeby być na bieżąco!

Hej jestem Anna - zwariowana dietetyczka, wegetarianka, od niedawna zakochana bez wzajemności w glutenie :( Nadwyżki bezglutenowej energii oddaję na pisanie, bieganie, pstrykanie canonem i czytanie (fantastyka rządzi!). Wraz z dobrym jedzeniem to już codzienność ze smakiem :D Prywatnie indywidualistka, która chodzi własnymi ścieżkami. Wrażliwa dusza, szukająca we wszystkim piękna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *